Wednesday, October 13, 2010

ragam dak tecik

dah lama tak hapdet pasal dak tecik nie kan…?

dah makin panjang akal…

mati kutu aku n myman bile melayan karenah dia..

ader ajer ragam dia…

nak nak lak kalau time dia nak ngecek sesuatu,,

mementang ummi dia tgh test gadget baru..

abis pakat sibuk nak jadi medel tak rasmi…

layan kan ajer la…

DSC_0403

ntah aper punye posing..

DSC_0399
try buat iklan gigi..

DSC_0400

kiut tak ai…?

DSC_0402
pose kontrol hancur macho


Tuesday, October 12, 2010

warna warni raya


since da ada DSLR.. macam macam la cuba di snap..

cantik tak cantik blakang kire..

tapi puas hati…

korang layan la kesengalan aku nye gambor nie ek…. plzz komen kalau ada yg terkurang….


CSC_0511

first try….


DSC_0807

heart shape… mode m-bulb…      

   
DSC_0816 
percubaan wat logo mekdi


DSC_0768

dunno wat shape…? *erm erm….

 DSC_0771

H- for…? no idea..

 DSC_0773

star..

 DSC_0806

mode gulung-gulung..

 DSC_0808

power of luv..


DSC_0809

percubaan big heart shape yg tak menjadi..


DSC_0811 
yeeha…


DSC_0812 
     mcm pintu masuk narnia ajer…

* tak kire la raya da lepas pun aku nak buh gak n3 nie...*

Monday, October 11, 2010

perbezaan CENDOL dan ABC…

n3 nie aku tujukan khas buat Rinn yg konpius antara 2 bender tuh…

Cendol


 

Sumber : Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
 

Cendol di Singapura

Cendol di Malaysia
Cendol ialah sejenis minuman sejuk yang boleh dijumpai di negara-negara Asia Tenggara.
Ia dibuat dari ramuan kisaran beras (sekarang hanya perlu tepung beras) dan dicampur dgn air jernih dari mendapan kapur sirih kemudian dimasak air beras tadi dan dikacau hingga cairan tapi pekat dan menggelegak. Setelah itu pekatan tadi ditekan ke tin yang ditebuk seperti siraman hujan, maka pekatan tadi terus melalui lubang tersebut dan dibiarkan sejuk didalam bekas air yang disediakan dibawah bekas berlubang tersebut. Bolehlah diwarnakan mengikut warna kesukaan, dahulunya diwarnakan dengan air daun pandan. Ia dihidangan bersama ais, air gula merah dan santan. Tetapi ditokok tambah pula dengan pulut dan susu isian manis.

 

Sejarah

Nama asal bagi cendol ialah chorn dooi bermaksud tolong. Kerana pada ketika itu hendak membuat cendol amat sukar dan memerlukan pertolongan beberapa orang lain. Chorn dooi diambil dari bahasa Selatan Thailand (bahasa Melayu Patani), dahulunya Negara Islam Patani. Setelah ditakluki oleh kerajaan Thai maka ramai penduduk negara Patani berpindah ke negeri-negeri di Tanah Melayu dan memperkenalkan sejenis minuman manis.

Air Batu Campur (ABC)

Air batu campur ataupun lebih terkenal sebagai ABC (juga dikenali sebagai Ais Kacang di Pulau Pinang dan Singapura) merupakan sejenis minuman yang diperbuat daripada ais yang dimesin dan dicampur dengan bahan-bahan seperti kacang, buah kabung, cendol, cincau, jagung, pemanis, seperti sirap dan sarsi serta air nisan.
Ia menjadi pilihan utama bagi penggemar mahupun cuaca sejuk atau panas
 
 
so aper lagi Rinn da paham.. x konpius da…?Leman Dawi jual cendol ajer tau….!

credit to uncle google n wikipedia...


bersawang..

2 bulan lebih blog aku bersawang without hapdet..

asal?

hobby baghu…

nak tau aper dia…?

DSLR..

very the mengadangadakan reason tak hapdet…

korang tgk ajer la

hasil snap yg teak seberapa budak baghu blajar nie..

siyesly aku knowladge ‘zelo’  bout this gadget..

but ai like to try..

eheee manual kan ada.. web pun bnyk..

terjah ajer la..

siler komen pasal gmbr ek.. membina atau tak  tak kisah..



cubaan mengambil gmbr desert..



~ buah limau~



buah epal… suke dgn background yg mcm blur2 tuh…



ayor pancut…




nie pun sama..cume mode berbeza…

any comment…?



Tuesday, August 17, 2010

Dia kawen dgn saper..?

korang layan tak citer cinta utk ain…?

ala da 2 kali ulang da kat tv tu…

aku mmg tak layan

nak jadi citer opismate aku nie layan..

memandangkan esoknyer tu final episod, dia tanya la kitorang

Kak M: N, tgk tak citer cinta utk ain?
aku: tgk tgk mcm tu la..
L: ala ka tu da pernah main kat tv.. nie ulangan nie..
kak M :….. bla bla bal… Que tu jadi ker kawen dgn ain?
aku: tak…( dgn selamba kodok jawab)

Kak M: abis tu dia kawen dgn saper…?
aku: dia kawen dgn Linda Jasmine…
( mmg selamba ajer aku jawab..)

kekekkekekeke sorry kak.. jwpn tu kire tul gak kan…?




Salam Ramadhan..

Salam ramadhan utk semua reader….

sorry lama tak hapdet blog

siyesly very the buzy lately nie..

so many thing happend to me…

any way thanks myman.. u always by my side when i really need u

anyway… baju raya da beli..?

apa tema taun nie..?

raya mana taun nie…?

Salam Ramadhan dari aku sekeluarga

Ampun maaf di pinta…



Sunday, August 8, 2010

Purdah..


jangan terkejut dgn gambar nie ek...

aku blom lg la berpurdah..

tapi dek sebab ada satu mangkuk ayun, jamban, tingkat tu merokok dalam pejabat..

aku da la alergik kalau bau asap rokok IF org tu merokok dalam pejabat, n space tu kecik..

memula aku wat cam nie la...

sekarang kalau mangkuk ayun, jamban, tingkat  tu merokok selamba badak aku tutup pintu dia n cakap

"ENCIK KALAU NAK MATI, MATI SORANG-SORANG...!"

~ kan da kena sound check dgn aku...!~

Saturday, August 7, 2010

ta mana...?

haziq la nie suka ikut kakak dgn abg dia pegi ngaji..
nak jadi citer, satu malam tuh balik dari ngaji aku tanya la dia...

ummi: adik da balik ngaji
adik: ngaji
ummi: adik bgaji aper
adik: alif , baa..
ummi: ta ada blajar tak...?
adik: ta tak de..
ummi: ta pegi mana?
adik.. TA BALIK UMAH...!

~ AKU TERKEDU~

Friday, August 6, 2010

giliran...?

macam mana turn balik kampung time raya korang...?

ada keputusan ker?

ada yag da pecah pinggan mangkuk ker...?

ada yg da merajuk sampai kena tdo luar ker...?

mcm aku so far Alhamdulillah.....

sistem giliran tak ada lagi nak menyusahkan kami...

walaupun ada masanya myman mcm tak kisah...  atau beralah

(kes FAMA in law aku beraya di umah adik beradik myman di SA) n turn balik kampung myman

ada gak myman suh balik kg aku.. aku tetap kata.. your turn.. so beraya dimana FAMA beraya...

aku tak nak hal hal berbangkit..

seb baik senang nak ingat sistem giliran..

sebab kalau raya tahun yg genap nombor.. belah myman.. tahun no ganjil belah aku...
sonang citer..

biasanya kalau da raya pose belah myman tahun tu.. otomatik raya haji belah aku.. hahahhaha

tak yah nak gaduh gaduh.. perjanjian  nie dah di termetrai sebelum kawen ..

so jgn pepandai buat buat ilang ingatan kalau turn raya umah aku...
hahahhaha..

* kengkadang aku yg buat hilang ingat *




ai like..


 ai like this pics.. sobab mcm selamba badak ajer sume.. along dgn pose dia sendiri... aku dgn myman, n anak-anak yg lain...  yg best sbb gambar nie pakai auto timer.. mcm lawa pulak... hehehhe

tak leh update banyak -banyak ... nie kat kursus... hahha


nostalgia..

tgh tgh boring mlm tadi.. gugle la lagu lagu yg pernah menjadi kegilaan aku di zaman blajar di Uitm dolu…
korang pernah layan tak lagu nie….?
best kan…
tapi sayang x video clip..
sbb nak dengar gak.. aku tgk ajer la…


Monday, August 2, 2010

oh! ubat... ooo obat....

nak tanya sket ek…

kalau anak-anak korabng nak makan ubat suka guna syringe ker atau cup…?


DSCN5012

kalau haziq dia lagi prefer pakai cup..

masa dia admitted tu mmg aku request nak ubat dlm cup, tak nak guna syringe.

alhamdulillah, anak-anak aku memang tak de masalah dalam nak makan ubat.. sume nye boleh mkn sendiri.. tak yah nak aku n myman kena paksa makan… unless dorang dapat antibiotik yg betoi-betoi pahit giler.. mmg tu kena paksa.. tapi takde la sampai nak kena pegang mulut kasi bukak.. cuma kena high pitch sket ajer..

tgk ajer la ragam dak tecik nie nak mkn ubat… nak makan ubat pun amik feel tepi tingkap tau

DSCN5004

memula amik feel dulu


DSCN5006

 rasa sket dulu.. ubat nie sedap tak…


 DSCN5005  
ooo sedap.. kena terus tonggang mcm nie..


video

layan ajer video nie... abaikan suara latar aku yg sibuk nak rakam dia makan ubat... dak tecik nie leh lak wat selamba kodok dia ajer..




haziq yg demam

bulan lepas, aku 4 beranak berkampung kat spital ( aku, along, angah n kak lang)
genap sebulan, dak tecik nie pulak yg masuk…
as i told u.. dak tecik nie kena bronkitis, demam n flu serta batuk yg teghuk..
mcm besa.. setiap kali batuk teruk kompom kena nab…
tgk aje la ek gambor..
rasa da lama buh n3 tanpa gambar kan…
hehehhehehe

IMG00563-20100728-0831

nab hari ketiga…early morning

IMG00556-20100725-1512

de day b4 admitted

IMG00558-20100726-1143

b4 admitted..

IMG00560-20100727-0905
2nd day…


one thing yg aku salute pada dak tecik nie…. dia tak nangis kalau nak nab.. nurse ada ckp kat level nie ada lg 2 budak yg besar pada dia kena nab pun kalau pakai nangis mcm kena dera…

p.s: sorry susunan gambor berterabur.. sbb bersiarn langsung dari spital..


Thursday, July 29, 2010

lazy eyes a.k.a mata malas a.k.k juling

apa itu mata malas atau base omputihnye lazy eyes…?

ala.. nama kampung orang panggil juling..atau juling air…

bahaya ker?

tak per ker?

tak de masalah ker?

since my little boy abg ngah mmg ada lazy eyes, and da dpt result test mata hari tuh.. la  nie aku guggle carik penerangan n rawatan…

so aper itu lazy eyes?

AMBLYOPIA (MATA MALAS)

Apakah itu amblyopia (mata malas)?
Amblyopia atau mata malas merupakan keadaan kurang tahap penglihatan satu-satu mata akibat mata tersebut kurang digunakan sejak kecil lagi. Ia berpunca dari gangguan pada perkembangan sistem penglihatan semasa kecil.
Apakah gangguan yang boleh mengakibatkan amblyopia?
  • Mata juling

  • Rabun mata (seperti rabun jauh, rabun dekat atau astigmatisma) yang tidak diperbetulkan terutama rabun mata berkuasa tinggi atau perbezaan besar kuasa rabun mata diantara kedua-dua belah mata
Faktor-faktor lain yang menghalang penglihatan seperti :
  • Ptosis (kelopak mata jatuh / kuyu) - di mata kiri
  • katarak - di mata kanan
 
 
Bagaimana diketahui seseorang kanak-kanak menghidapi amblyopia?
Kebanyakan kanak-kanak yang menghidap amblyopia tidak mempunyai sebarang tanda dan kanak-kanak ini tidak merungut kerana disangka semua orang berpenglihatan sepertinya. Oleh itu adalah penting bagi kanak-kanak menjalani pemeriksaan mata secara berkala sebelum alam persekolahan.
Walaubagaimanapun, ibubapa harus mengesyaki bahawa anak anda berkemungkinan mengalami amblyopia sekiranya dia mempunyai tanda-tanda seperti berikut :
  • Kepalanya senget
  • Mata beralih dari tengah bila letih atau berada dalam cahaya terang
  • Menutup sebelah mata apabila terdedah kepada cahaya matahari
  • Sering menggosok mata
  • Sering mengelipkan mata
  • Lebih gemar menggunakan satu mata untuk melihat
Bolehkah kurang penglihatan akibat amblyopia diperbetulkan?
  • Ya, sekiranya ia dikesan dan dirawat awal (sebaik-baiknya sebelum mencapai usia 6 tahun)
  • Malangnya kebanyakan kanak-kanak yang menghidap amblyopia tidak dikesan awal dan ini menyebabkan kecacatan penglihatan yang berkekalan.
Apakah yang akan terjadi jika tidak mendapat rawatan awal?
Jika rawatan awal tidak diberikan, mata tersebut tidak akan berkembang untuk mencapai tahap penglihatan normal dan berkemungkinan menjadi buta.
Apakah rawatan bagi amblyopia?
Rawatan amblyopia hanya berkesan jika dilaksana pada peringkat kanak-kanak. Sebahagian rawatan boleh dijalankan oleh ibubapa setelah mendapat latihan daripada Pakar Oftalmologi atau Pegawai Optometri. Rawatan merangkumi salah satu atau gabungan beberapa kaedah seperti berikut :

  • Merawat penyakit mata sediada seperti pembedahan untuk katarak.

  • Merawat rabun mata dengan cermin mata atau kanta sentuh.

  • Menutup mata yang baik penglihatannya untuk merangsang mata yang malas.

 

  • Menggunakan ubat titis

  • Menjalankan latihan / senaman mata

Cadangan
Bagi mengelak kurang tahap penglihatan akibat dari amblyopia, kami mencadangkan :

  1. Semua bayi yang baru lahir perlu mendapat pemeriksaan mata.

  2. Bayi yang dibawa melawat klinik kesihatan perlu mendapat pemeriksaan mata

  3. Semua kanak-kanak tadika dan pra sekolah perlu menjalani ujian tahap penglihatan sekurang-kurangnya setahun sekali

  4. Sekiranya tanda-tanda luar biasa dikesan, kanak-kanak tersebut perlu mendapat pemeriksaan Pakar Oftalmologi dengan segera

PERINGATAN
Pengesanan awal amblyopia membolehkan rawatan awal diberi untuk mencapai kejayaan rawatan yang lebih baik. Pengesanan lewat boleh mengakibatkan kecacatan penglihatan yang kekal sepanjang hayat. 

SAYANGILAH MATA ANAK ANDA



p.s: sharing is caring….

credit to:
Jabatan Oftalmologi Hospital Sultanah Nur Zahirah



Wednesday, July 28, 2010

isnin yg memeranjatkan..

sepatutnya isnin baru nie aku keje.
since sabtu da start sakit tekak, batuk.. hidung sumbat..
huh! kompom domam…
tp malas nak g klinik sebab ingat antidobi antibodi kuat bebenor.
masih takk sedar diri tu.. dalam tak sihat.. lenjan berjalan balik selayang ( myman x ikut.. dia ada keje) so da macam superwomen da…
bawak anak, balik kg even badan tu tak larat.. ingat di hati nak lawan sakit.. tak nak le cembeng ajer badan nie…
udahnye hari isnin tu kompom tak berapa larat.. kebetulan si twin kena check up since masa cuti sekolah tu punye kes demam seminggu n kak lang pun di diagnose ada jantung berlubang..( 1.5 cm) not seyes but still there…
so since ada follow up check up aku pun nak check demam aku nie la… haziq pun start demam gak.. so ke3-tiga anak aku refer pead yg sama.. datuk dr. zul… haziq kompom admitted since ada whizzing sket kat dia nye lungs… demam pun quite high..
so bile tak prepare nak masuk ward.. kena la wat back up plan… ingatkan balik spital nak g usya new spec… * wink * *wink*..
so abis teman kan haziq wat x ray dgn amik darah n settlekan bilik… aku mintak along n bibik jg haziq.. so aku, myman n twin leh balik packing baju aku n haziq…
sebelum balik singgah ke my fevret optical shop… ( almost 11 year aku jd regular customer kat sini) mmg wajib singgah.. myman pun spek da terbelah dua ( camne la dia pakai pun aku tak tau)
myman carik spek, aku carik spek…at meantime aku suh check mata abg ngah… mmg ku akui.. abngah ada lazy eyes aka juling air… sejak lahir.. tp aku memang selalu tny dia abgngah can see clearly tak..? selalu dia jwb nampak, tak de masalah.. tapi naluri seorang emak kan… aku rasa dia ada problem dgn mata.. paling tidak pun silau ( pd pendapat aku )
so bile check tu mmg payah sket sbb right eye dia tak leh fokus… so dorang tak leh nak check dgn tepat… dpt check yg left eyes ajer..
bile result kuar..sungguh tak sangka… mata kiri dia agak teruk sbb support mata kanan.. so we have to do sumthing..
my plan nak g hukm see doc mata.. so kena settle satu satu.. may be after haziq discharge baru leh buat appoiment
balik pada buat spek, aku packing barang, g kilink check demam aku… n memang tinggi pun.. smbl tu kena bebel dgn doc… ( sbb demam2 pun leh ke sana kemari) myman lak mata da start merah n gatal…. so udah nye isnin tu kami berdua mc…
g hospital, report x ray da dapat. datuk kata haziq kena bronkitis…
aku termenung jap… sebab pada  isnin nie aje ada 2 berita yg memeranjatkan..


huhuhuhuhuhu



update...

bersiaran langsung dari smc aka KPJ...

sekian