Sunday, December 4, 2011

Berjaya..

Alhamdulillah, hari nie Haziq berjaya tidur tanpa memakai diaper.. Seb baik dia yang request tak nak pakai. Bak katanya "Haziq da besar. Malu ahhh pakai pempers..."

Maka, malam tadi bermulalah episod tido tak lena.. Takut-takut dia terkencing.. Asal dia nguit sikit, aku tanya nak kencing ker tak? Tapi mmg tak nak pun si kecik nie bangun..

Pagi-pagi nie, aku bersiap nak ke ehem ehem... Terus kejut suh dia kencing.. Seb baik dia nak..tak de pulak dia tantrum. Senang sikit keja aku..

Tahniah Haziq.. Chaiyok chaiyok... Jimat duit diapers sudah....

Hikssssss.....


Sent via BlackBerry from Maxis

Friday, November 18, 2011

Bila Indonesia Kalah..

Tergelak aku bila mendapat kiriman gambar dari BBM dan Whatsapp. Ada sahaja idea dorang mengenai keputusan perlawanan bola diantara Malaysia dan Indonesia sempena sukan SEA.

Aku bukan nak mengulas tentang perlawanan tersebut, kerana aku pasti ramai yang akan mengulas dan aku bukan lah pengulas yang baik.. Nanti karang berat sebelah pulak.

Sebaik sahaja wisel penamat ditiup, Time line twitter ku dipenuhi dengan perbagai ulasan dan keputusan. Berbagai cara untuk mengambarkan Malaysia dengan Indonesia seperti:-

- Harimau 1 - Garuda 0 ( yg nie biasa la)
- Majikan 1 - Bibik 0
- Kontraktor 1 - Buruh Kasar 0
- Siti Nurhaliza 1 - Kris Dayanti 0
- Tengku Fakhri 1 - Monohara 0 ( mcm nie pun boleh terpikir)
- Cerekarama 1 - Sinetron 0

Berbagai cara mereka melabel dan menyamakan antara Malaysia dan Indonesia.. Aku tak kisah la.. Yang penting... MALAYSIA MENANG!

Korang layan ajer la gambar nie ek! Sumber gambar adalah dari BBM dan Whatsapp..

Thursday, November 17, 2011

Congrats Along

Sedih.. Tak dapat tengok along naik pentas.. Almaklumlah si kecik haziq masih lagi bertapa di sini.. Alhamdulillah.. Rezeki Along untuk dapat anugerah Pelajar Elit & Bahasa Inggeris terbaik.
Ummi proud of U Along...

Sunday, November 13, 2011

Again!

Yup! Admitted again. Dalam tahun nie boleh dikira berapa kali Haziq masuk hospital. Start pada jumaat malam sabtu, Haziq da start demam. Tapi, masih boleh di'control' lagi. Esoknya, bila malam datang, mak aihhh suhunya naik ke 40.1˚C. Berdesup kami ke klinik. Di klinik, doc nasihatkan kami terus ke hospital apabila spongy dan ubat bontot masih tidak memberi sebarang kesan.

Di hospital, check suhu lagi, masih juga tak turun-turun. Doc suh admit. Taknak ambil sebarang risiko akibat demam yang terlalu panas, warded ajer la. Haziq dirawat oleh Datuk Dr. Zul, salah seorang pakai peadatrik di KPJ ini. Hasil pemeriksaan awal, terdapat infection di tekak dan telinga dalam. Doc menjangkakan yg Haziq akan admit lebih dari 3 hari.

Mudah-mudahan Haziq cepat sembuh...


p.s: Alamatnya terpaksa ambil Emergency leave la untuk esok sehingga Haziq discharge.

Wednesday, November 9, 2011

Review - The Adventures Of TinTin

Berkat entri aku yang ini, Alhamdulillah ada rezeki disitu. 2 pasang tiket untuk Premiere Screening The Adventures Of TinTin. Seperti yang aku tuliskan dalam entri tersebut, itu adalah julung-julung kali aku menyertainya.



What would Puss in Boots do?

Tak lama lagi Puss in Boots akan berada di pawagam...
Korang minat cerita kartun tak...? Bagi aku sendiri, tak kira kecil atau besar, tua atau muda, bukan lah penghalang untuk kita melihat movie berbentuk kartun. Lagi pun bila menonton bersama-sama keluarga, pasti dapat mengeratkan hubungan antara ahli keluarga. 

Puss in Boots



Sedikit Sinopsis mengenai Puss In Boots..

Long before he even met Shrek, the notorious fighter, lover and outlaw Puss in Boots becomes a hero when he sets off on an adventure with the tough and street smart Kitty Softpaws and the mastermind Humpty Dumpty to save his town. This is the true story of The Cat, The Myth, The Legend…The Boots.


Trailer Puss In Boots


Antara watak dalam Puss In Boots - Humpty Dumpty



Katakanlah aku Puss and Kitty Softpaws, apa yang akan aku lakukan untuk mengalahkan penjahat-penjahat tersebut.


Seperti yang kita semua tahu, kucing merupakan sejenis bintang yang bjjak, manja dan penyayang. Untuk mengalahkan penjahat-penjahat tersebut, aku bukan hanya menggunakan fizikal, malahan aku akan menggunakan tipu helah. 

Apabila berhadapan dengan penjahat-penjahat yang lebih besar daripada aku, sudah tentu kekuatan fizikal dan tipu helah perlu menjadi pilihan aku. Gaya aku yang bersahaja bersama kasut boots,  jelingan manja, serta tipu helah  sudah pasti penjahat-penjahat tidak dapat menyedari kelebihan ku iaitu  kuku yang tajam dan tersembunyi, beserta gigi yang tajam dan berbisa, serta kelebihan aku bermain pedang pasti dapat melawan dan mengalahkan penjahat-penjahat tersebut.

Ketangsan ku sebagai seekor kucing juga menjadi bonus untuk ku apabila berdepan dengan penjahat. Ketangkasan, dan kelicikan aku untuk mengelakkan dan meloloskan diri dari serangan penjahat dapat membantu aku dalam misi melawan dan  mengalahkan penjahat-penjahat. Dengan saiz badanku yang sederhana itu memudahkan aku untuk menyelinap masuk lubang-lubang kecil.


Bukan itu sahaja, aksi aku yang bersahaja sahaja pasti menyukarkan pihak penjahat untuk membaca langkah dan gaya serangan aku. Dalam misi untuk menyelamatkan dunia dari penjahat-penjahat, aku juga  memerlukan bantuan rakan-rakan yang lain


Apapun tiada apa yang dapat menewaskan kami kerana kami adalah Puss and Kitty Softpaws. Si kucing yang Bijak, comel, tangkas dan manja...




Thursday, November 3, 2011

Dah namanya Perempuan

Aku bukan la terlalu meminati "English Style". Hanya gemar untuk mengumpul koleksi pinggan mangkuk sahaja. Almaklumlah, kalau satu rumah sarat dengan konspe English Style, maunya Tuan Besar tidak setuju 100%. Jadi aku hanya memutuskan hanya didapur sahaja konsep ini boleh di ketengahkan.



Cuci Kereta pun Boleh Kaya tau...

Rezeki sentiasa ada dimana-mana. Yang penting kita kenalah berusaha. Jangan la dok ikut citer Nujum Pak Belalang... " Ulat dalam batu pun boleh dapat makan... apakan lagi kita manusia dalam rumah nie" ! Ulat mana ada nak fikir bayar bill, nak beli makanan, nak shopping atau nak guna duit dalam urusan harian.. Jadi tak perlu lah nak samakan ulat dalam batu dengan kita yang kat atas dunia ini.



Tuesday, November 1, 2011

Kat Jalan Pun Boleh

Malaysia nie dah tak macam dulu. La nie bersepah PATI datang berkumpul dan mencari rezeki kat sini tak kira secara halal mau pun haram. 

Lihat sahaja gambar dibawah ini, da serupa macam di Indonesia, di India, atau pun di Bangladesh. Pantang kenderaan berhenti di lampu isyarat, pasti muncul orang datang meminta sedekah. Dengan lakonan dan muka kasihan, sedikit sebanyak boleh mecacatkan pemandangan ini kepada pelancung asing.


Mengalahkan Toyol

Lihat sahaja berita diakhbar hari ini. Anak2 berusia 7 & 8 tahun, sudah pandai mencuri masuk rumah orang. Dimana silap dan salahnya? Ibu Bapa atau orang sekeliling kah? Terkedu aku membaca berita ini. Barang-barang yang dicuri adalah basikal, komputer riba, alat permainan video serta duit. Sebanyak 26 buah rumah telah dipecah masuk.

Nauzubillah... Mintak2 perkara ini boleh dijauhkan dari keluarga aku. Aku tak nak komen sikap ibu bapa mereka.. Tapi bagi aku, setiap barang yang bukan aku beli, kalau aku jumpa, aku akan soal siasat anak2 aku. Bukan bersikap kejam, tapi aku cuba mencegah dari sebarang perkara buruk terjadi..

Friday, October 28, 2011

Sayur oh Sayur..

Hujung minggu sudah pasti aktiviti wajib di pagi hari adalah ke Pasar. Kalau dah ke pasar, kompom jumpa berbagai ragam orang.. Ada yang datang dengan baju tidur (kaftan), ada yang melawa macam mak datin (gi pasar pun pakai make up mcm nak g dinner) dan ada yang jenis pegi pasar bawak satu batalion ( yg akhirnya menyukarkan orang lain nak pilih barang).


Tertarik untuk berkongsi sedikit insiden yang mencuit hati berlaku di depan mata aku baru2 nie.

Ada 2 orang gadis di sebelah ku ( mungkin adik beradik).

A: Ni sayur apa nie?
B: Sayur Bayam..(Jawab dgn muka konpiden)
A: Nie sayur SAWI lah.. !

*** aku da tersenyum2 pandang Tuan Besor***

B: Sayur bayam si F suka makan tau..
(Dalam hati aku.. Tukar topik nampak..)

Pada pandangan aku la, mungkin:-

Selama ini sayur mayur dibeli oleh Emaknya. Dan Mungkin kali ini terpaksa mengalas tugas emaknya yg mungkin pegi haji.. ( Bersangka Baik tau)

Apa pun.. Anak-anak dara di luar sana, belajar-belajarlah kenal sayur.. Jangan esok dah kawen baru terhegeh-hegeh nak belajar..

Adios..



Sent via BlackBerry from Maxis

Macam-macam cerita

Kebelakangan ini berbagai-bagai berita yang tak enak didengar keluar didada akhbar. Dari isu kekeluargaan serta masyarakat. Namun begitu ada kalanya cerita yang dipaparkan itu tak terjangkau dek akal.


Thursday, October 27, 2011

Adventure With my Pet

Lately nie, aku rajin pula buat entri dan join contest. 
Buka site Nuffnang ajer, ternampak pula Nuffnang Premiere Screening – The Adventures of TinTin (3D) . Nuffnang akan menawarkan tiket 3D untuk blogger-blogger yang bertuah untuk menonton Premiere Screening. Sebelum ini, aku tak pernah mencuba untuk membuat entri2 sebegini, Kiranya ini adalah My First try nak buat entry sebegini ( biasa baca kat blog orang ajer..).










Sedikit sinoposis berkenaan cerita The Adventures of TinTin.
Based on the internationally beloved and irrepressible characters created by HergĂ©, the story follows the unquenchably curious young reporter Tintin (Jamie Bell) and his fiercely loyal dog Snowy as they discover a model ship carrying an explosive secret. Drawn into a centuries-old mystery, Tintin finds himself in the sightlines of Ivan Ivanovitch Sakharine (Daniel Craig), a diabolical villain who believes Tintin has stolen a priceless treasure tied to dastardly pirate named Red Rackham. But with the help of his dog Snowy, the salty, cantankerous Captain Haddock (Andy Serkis) and the bumbling detectives Thompson & Thomson (Simon Pegg and Nick Frost), Tintin will travel half the world, outwitting and outrunning his enemies in a breathless chase to find the final resting place of The Unicorn, a shipwreck that may hold the key to vast fortune… and an ancient curse.


Sneak peak of the awesome-ness that is TinTin’s adventure;






Bagi aku pula, aku pernah ada seekor kucing kesayangan ( 10 tahun dahulu). Namanya Chemong. Apabila aku mengandungkan anak sulong, aku terpaksa meng"eksport" Chemong ke Kampung Tuan Besor kerana tidak mahu merisikokan kandungan ku serta nasihat dari my gynea.  Malangnya bila disana Chemong mula bergaul dengan kucing-kucing lain dan akhirnya melarikan diri.. (huhuhuhu :( )

Tapi kini, aku boleh bermanja dengan binatang kesayangan sepupuku yang kini diberi nama DOLCE & GABBANA. Macam nama pereka fashion pulak kan...?  

Dolce & Gabbana

Bagaimanakah pengembaraan yang ingin aku lalui bersama mereka berdua? Aku seorang yang adventurous. Memanjat gunung Kinabalu, berkayak, merentas desa, dan semua aktiviti-aktiviti lasak, memang amat aku gemari. Tapi nak buat semua-semua ini dengan Dolce & Gabbana pasti akan menyulitkan sedikit keadaan. Maklumlah, kalau nak berkayak, bagaiman pula dengan mereka berdua? Tak kan nak letak kan mereka dalam poket? Selain itu pengembaraan sebegitu agak membahayakan bagi mereka berdua.

Memanjat gunung? Menarik juga. tapi macam nanti kepuasan itu hanya untuk aku seorang dan bukannya untuk Dolce & Gabbana. *Wink..... ( tiba-tiba ada mentol menyala atas kepala ku.. idea sudah mari). Alangkah bagus sekiranya aku dapat cruise bersama Dolce & Gabbana. Tak perlu cruise jauh-jauh. Dapat cruise dari Pelabuhan Klang ke Langkawi pun sudah memadai. Pasti perjalanan ini dapat memberi peluang untuk kami menghabiskan masa bersama ( kalau tidak, ramai sahaja yang mau melayan si Dolce & Gabbana dan terpaksa berebut). 

Disamping itu, kami boleh berehat dan bermanja-manja di Spa, menonton wayang, serta melakukan berbagai-bagai aktiviti bersama-sama. Pasti pengembaraan ini dapat memberi keseronokan kepada kami bertiga. 

Sekiranya apa yang aku ingin kan ini terjadi, pasti akan ada kesinambungannya pula. Mungkin selepas Cruise bersama mereka, aku boleh ber"bagpack" pula? Siapa tahu apa yang aku impikan ini akan menjadi kenyataan.. 


Sekiranya korang ada Facebook, korang boleh sertai Fantastic online treasure hunt. Apa yang perlu korang buat adalah:-

  1. Like page United International Pictures Malaysia.
  2. Look for a series of clues hidden all around you online and post them at the UIP Malaysia Facebook page here. ( dalam erti kata lain, korang carik clue2 tersembunyi, pastu post kan ke page tersebut la)
  3. Itu sahaja step yang korang perlu buat.Tapi INGAT! contest tu akan bermula pada 31 October 2011 (Isnin).


Psst… here’s a clue to get you started :D
Antara hadiah yang ditawarkan adalah...:-

Grand Prize: Holiday Package (worth RM 7,500) + 1 pair of Gold Class Tix + Exclusive Merchandise
1st Runner-up: DSLR (worth RM 2,500) + 2 pairs of tix + Exclusive merchandise
10x Consolation Prize: 2 pairs of tix + Exclusive merchandise


Perghhhhh!Menarikkan hadiah yang ditawarkan...? Apa lagi, Jom la LIKE Page United International Pictures Malaysia. Pastu, Korang tunggu tarikh  31 October 2011 (Isnin). Nanti boleh la join Fantastic online treasure hunt.


Gigihnya men"google"....


Saja ajer menengok referrals dalam blog kat Nuffnang site. Lately nie aku perasan sangat, kata-kata carian ini kembali popular digodek dalam blog ini. Begitu juga referral dari blog Bro Framestone . Sudah pasti mereka menjumpa blog aku dari entry Bro yang ini.

Wednesday, October 26, 2011

Tuesday, October 25, 2011

"My Happiest Moment"

Teruja rasa hatiku bila membaca weekly update dari Nuffnang . Bertambah teruja bila membuka website Nuffnang. Ada pulak contest Happy Photography dan hadiah yang ditawarkan pula agak menarik perhatian aku.


 
Dengan men"join"kan diri dalam contest ini, sekiranya menang, hadiah yang ditawarkan adalah seperti berikut:-





1. Hadiah Pertama 

Olympus PEN Lite E-PL3 Kit worth RM 2,499





2. Hadiah Kedua:

Olympus PEN mini E-PM1 Kit worth RM 2,099



3. Hadiah Ketiga: 

Olympus PEN carry-all bag worth RM350




Menarikkan hadiah yang ditawarkan. Bagi aku, "My Happiest Moment" adalah disaat bersama-sama keluarga tercinta. Bukan senang nak mengumpulkan kami sekeluarga. Almaklumlah, bagi adik-adik aku, cuti belajar mereka tidak sama dan aku dengan abang aku pulak, hanya waktu cuti perayaan atau kenduri sahaja kami dapat berkumpul bersama.


Gambar yang diambil semasa Raya 2011 baru-baru ini. Lengkap kami sekeluarga.


Itu sebab aku nak join contest ini. Kalau ada rezeki menang, boleh la aku menangkap gambar kami sekelurga  dan merakamkan detik-detik "My Happiest Moment"


Terima Kasih @redmummydotcom @NuffnangMY


Apa-apa pun, sebelum memulakan celoteh, nak ucapkan terima kasih bebanyak kepada kak  Redmummy dan juga Nuffnang sebab memilih aku menjadi laki lucky winner untuk entry kak Red yang ini. Sebelum ini jarang mencuba nasib menjawab entri kak red. Namun entah mengapa kali ini aku terpanggil me"respone" entri tersebut.



Simple ajer aku jawabkan..? Masa nie memang tak ada nak harap apa pun sebab dah sedia maklum reader kak red memang terlalu ramai and for sure ramai yang akan mencuba nasib untuk membalas entri nie. 


Thursday, October 20, 2011

Chain Message

Pada pengguna BBM pasti terima berbagai-bagai jenis message berantai..  Kononnya kalau tak broadcast message ni, nanti BBM tu tak active la..  Berbagai version yang keluar pasal massage berantai ni. Kononnya sudah disahkan oleh TV3 la, radio la, dan segala macam mak nenek  telah disahkan.



Wednesday, October 19, 2011

Tuesday, October 18, 2011

Kalau dah tanya..




Bersangkutan dengan entry aku yang ini dan ini, Tuan Besor ada offer nak hadiah apa sempena birthday aku. Memang Tuan Besor aku nie bukan romantik type. Kalau dia tanya tu dah kira ok jugak la sebab ingat besday aku kan...... Tapi memang tak pernah miss pun sepanjang 11 tahun melayari kehidupan rumah tangga (Read 11TAHUN). Senantiasa ada sahaja sambutan kecil-kecilan bagi kami.





Kemanusiaan..

Memang semalam aku tak tengok berita. Tapi bila melihat berita ini di akhbar harian dan juga terbaca di blog bro Jejai a.k.a Hattan, hati aku rasa tersentuh dan sedih. Dimana letaknya nilai sebuah kemanusian?




Monday, October 17, 2011

Good Luck Anak-anakku....



Minggu nie semua anak-anak aku menghadapi peperiksaan akhir tahun. Sudah pasti sebagai seorang mak, turut merasa tertekan dan risau. Almaklumlah, peperiksaan akhir ini yang bakal menentukan sama ada mereka kekal dikelas sekarang atau turun kelas. Mungkin perasaan risau pada Along berkurangan sedikit, memandangkan dia tak pernah mengecewakan kami dan disamping itu, Along sendiri telah menetapkan aras serta "target" dia sendiri. Pada peperiksaan kali ini, Along telah mensasarkan untuk menjadi pelajar terbaik untuk tahun ini. Agak risau juga bila dia meletakkan standard dan target yang begitu tinggi. Tapi itu adalah Along. Mungkin dia mensasarkan sebegitu, base dari ujian -ujian serta peperiksaan sebelum ini. Bagi kami suami isteri, tidak kisahlah kalau dia tak dapat mencapainya, asalkan dia ada cita-cita dan semangat untuk belajar.


Friday, October 14, 2011

Satu Kematian..

Hidup belum PASTI penghujungnya, yang PASTI setiap kehidupan diakhiri dengan KEMATIAN. Minggu ini, kita dikejutkan dengan pemergian Biduan Negara Dato' Ahmad Jais. Sudah pasti ini memberi kesan kepada peminat-peminat beliau.  Lihat sahaja pada Facebook Hafizal Hamad serta twitter beliau yang menyatakan beliau terasa kehilangan Allahyarham Dato' Ahmad Jais. Kalau seorang peminat boleh merasai kehilangannya, apatah lagi anak-anaknya.

Wish Come true

Rentetan entri aku yang ini sudah pasti korang boleh tahu apa maknanya kan.... Time to bodek Tuan Besor nak dapatkan telefon baru. Yea la, Blackberry Curve 8520 yang aku pakai tu, hampir berumur 2 tahun. Satu ketika dulu, aku memang hantu telefon. Selang 6 bulan, pasti ajer telefon ku bertukar ganti. Apa jenis mak nenek keluaran Nokia, pasti aku cuba mendapatkannya. 

Thursday, October 13, 2011

Sorry, Salah Anta

Baru-baru nie, masa Tuan Besor takde kat umah ( outstation kat Terengganu) aku dapatla satu sms yg memang tahap lahabau. Tuan yang menghantar nie agak tiga suku rasanya sebab nombor telefon dia dan aku memang sama, dan yang membezakannya adalah nombor provider.  Dah la sms berbaur lucah, pastu kurang ajar lak tuh...

Macam-macam hal




Tengok la gaya si Haziq nie... Ada ajer karenah yang boleh membuat meninggi suara. Dah la tu tempat gantung tuala pun boleh jadi alat permainan dia...

Grrrrrr

Tuesday, October 11, 2011

Homemade 'Coney Dog'

Hujung minggu adalah masa untuk aku ber‘eksperimen’ dengan masakan. Dan sudah semestinya hari Jumaat adalah ahri untuk aku men ‘google’ segala resepi yang bakal menjadi mangsa. Kalau aura rajin tu datang, dari ‘main course’ ke ‘dessert’ akan aku cuba.. Kalau malas, jawabnya, resepi yang ‘simple-simple’ sahaja yang bakal menjadi mangsa. 

Minggu lepas aku telah mencuba untuk membuat ‘Coney Dog’ buat kali kedua.  Berikut adalah resepi cara aku.

Bahan-bahan:

Frankfurter / Sosej
Ban Sosej
Daging Kisar ( Minced Meat)
Bawang Besar ( di dadu)
Bawang Putih ( di dadu)
Cili Boh ( Ada yang guna serbuk cili)
Sos Cili
Sos Tomato
Maggie Seasoning
Lada Hitam
Marjerin
Sedikit Minyak
Mustard (jika Suka)



Rosak..?

Cer korang tengok aku nye monitor.. Erk! Macamana jadi cenggitu..? Korang ada idea?


Sent via BlackBerry from Maxis

Friday, October 7, 2011

Tutti fruitti..

Jemput makan yea...


Sent via BlackBerry from Maxis

Thursday, October 6, 2011

Tolong Menolong


Dalam hidup ini, tak boleh ada perasan nak menonjol diri sendiri aje. Buat kerja senyap-senyap, tak mahu ada yang tolong. Sudahnya, bila tak mampu, barulah nak mintak tolong. Sesama haiawan pun tahu sifat tolong menolong. Korang tengok ajer la kerengga diatas. Bekerjasama nak mengangkat biji asam jawa tu. Kalau nak kerja sorang-sorang, baik bukak pejabat sendiri. Ko lah boss, ko la kuli, ko la Peon. Tak de pun orang nak kisah...

Eheeee...! hiksss :)