Wednesday, June 24, 2009

Mana satu yang betul…?

Kengkadang la… bile adat berkawan kan….
ada kawan yg ceritanya tu payah tul boleh percaya…..
aku ada lah sorang kawan nie A ( bukan nama sebenar walaupun nama nya ada huruf A).. payah tul nak bagi komitmen… bile tny ada aje alasan…
pernah gak tny… ( pas dia kawen la…) Ko ngandung ek..( soalan yg besa org tny pas kawen….- nape ek….. dah kawen kena tny tu…* sigh*)?
jawapan..si A.. tak la… ( ye la ofkos korang tny bile tgk dlm gambor ko mcm ngandung ajo.. perut tu dah membesar dah mcm 4 bulan… tak kan  buncit kot…ke busung…?
pastu dalam tempoh setahun bila tak jumpa……  ngaku ada anak… tapi bukan anak sendiri… anak angkat…
ok. fine… tak kisah la.. janji ko bahagia…
tapi yg geramnye Si A ni boleh cakap kat si B ( kawan aku gak… dia la yg pecahkan lobang sbb geram dgn statement si A nie..) aku ada amik anak angkat.. tapi aku tak jaga.. family aku yg jaga.. ko jgn bagi tau kwn2 yg lain tau… – la apa kes! kwn nak tumpang seronok kalau tau kalo tahu ko ada anak.. tak kira la anak sndiri ke anak angkat… jnj ko jaga dgn baik… pastu kenapa ek.. Si A tak jaga.. suh family yg jaga.. so anak angkat saper sebenarnye… ko ker? family ko…?

tutup citer…

nak jadi citer aku jumpe le kwn lama aku … kwn si A gak.. namakan la di si C…. dan si C ni kire rapat gak la dgn si A.. jiran la katakan…… aku pung tanya la.. kat si C nie.. A dah ada anak ker..? 
korang tau tak si C ckp ape… takde la…. si A mmg tak de anak…

erm erm erm…. apa kes nie…. terus terang aje la.. kami sebagai kwn tak kisah ko ada anak ker takde anak ker.. ada anak angkat ker… kitorang tak kisah… sebagai kawan.. kami mendoa kan yg terbaik utk ko…
if la… if ko ada masalah ker tak payah berselindung… misalnya ko ada masalah nak  ngandung ker… ko citer aje la dgn kengkawan yg leh ko percaya.. mmg tak sume kwn boleh jd kwn menangis…. tapi dikalangan kami nie.. kenapa ko nak berahsia……  mungkin ada kwn kwn yg leh membantu…
dan lagi satu la…. jgn dan jgn sesekali guna alasan anak utk tidak terikat dgn komitmen… apa… anak2 akan lagi terasa jika dia tau dia punca parent di tak leh ada komitmen n nnt drg akan keep blaming diri dorang sendiri.. ( percayalah… aku ada baca artikel pasal nie…)

so renung renungkan….



3 comments:

  1. hmm..mcm2 hal..jangan ader kawan makan kawan dah ler..

    ReplyDelete
  2. kalo ye pun x nak share problem tuh... jgn laaa ckp putar belit...... tutup mulut suda...

    ReplyDelete
  3. tu la pasal rin...
    mcm mcm ...

    ReplyDelete